Tipy na letnú turistiku - oblečenie, obuv, výbava


12.7.2018

Čo nezabudnúť a čo nepodceniť pri potulkách a dobrodružstvách v prírode? Užitočné rady pre začiatočníkov i skúsených "green-hornov".


Aj vy vnímate tento trend? Viacerí nadšenci tvrdia, že pešia turistika je vo veľkom rozvoji, pre ľudí sa potulky a objavovanie v prírode stáva  „novou jogou“.

Výrazne stúpa počet fanúšikov, ktorí si užívajú pohyb na čerstvom vzduchu: Vďaka tomu, že existuje veľký a rozmanitý výber produktov, ako aj veľký počet predajcov, finančná náročnosť na turistické vybavenie nie je vysoká. Vnímame návrat k tradičným spôsobom pohybu a športového vyžitia, ale v o niečo štýlovejšej podobe. ​Športová móda sa dostáva do každodenného šatníka, ale už aj na módne prehliadky. Aj módne značky, ktoré doteraz nepredávali športovú konfekciu, komponujú outdoor prvky do svojich kolekcií. Hlavnými črtami športového outdoorového oblečenia však stále ostávajú funkčnosť a pohodlie.

Na čo všetko netreba zabudnúť, keď sa toto leto vyberiete na turistiku.

Hovorí sa, že najstabilnejším ročným obdobím z hľadiska počasia je jeseň. Leto je často nevypočítateľné, a preto sa počas neho treba do prírody vybrať s niekoľkými poistkami.

1. Najväčším rizikom sú prietrže a búrky, často aj nečakaný silný vietor.

Predtým ako sa vyberiete do hôr, overte si predpovede a podľa toho si zariaďte aj výbavu plecniaka. Aj keď dážď nehlásia, pre pocit istoty si do batoha zabaľte aj pršiplášť alebo ideálne nepremokavé oblečenie a obuv.Základné pravidlo znie: nikdy nemôžete byť príliš prekvapení. Pri oblečení do hôr sa sústreďte v prvom rade na ich funkčnosť, nie na to, ako vyzerajú. Po funkčnosti sú dôležitými vlastnosťami aj odolnosť a cena. Vzhľad nasleduje až potom. Ak sa chystáte v prírode aj prenocovať, výbavu radšej konzultujte s odborníkom - a je to téma na ďalší samostatný príspevok.

2. Vrstva, vrstva, vrstva..

Pravidlom číslo dva je obliekanie sa do viacerých vrstiev. Pomôže to najmä ľuďom, ktorí sú na vonkajšiu teplotu citlivejší, rýchlo sa potia alebo im býva zima. Jedna vrstva, či už tenká, alebo hrubá, vedie k extrémom – poteniu a následnému vyčerpaniu alebo nepríjemnému pocitu chladu a neskôr nachladnutiu či angíne. Ak chcete ísť s trendmi, siahnite po flaneli. Pôsobí rebelantsky, ale pritom sa hodí do prírody a príjemne hreje. Bonusom je, že je celkom fotogenický.

3. Pitný režim

V dnešnej dobe to platí pre všetkých - mladých i starších, v meste či len na obyčajnej prechádzke. No v horách pri fyzickej námahe sú zásoby vody ešte nevyhnutnejšie.Zabaľte si jej dostatok. Tri či štyri poháre vody by ste mali vypiť ešte predtým, ako sa vyberiete na pešiu turistiku. Vyhnite sa však kofeínovým nápojom, ktoré telo odvodňujú. Počas kráčania prírodou by ste mali každú hodinu vypiť aspoň 250 ml vody. Pite viac, ako si myslíte, že potrebujete. Ak na vás k tomu ešte „pečie“ slnko, na objeme vypitej vody pridajte.

Ideálne sú minerálne vody. Minerály sa z tela potom vyplavujú a dehydratácia môže prerásť do nepríjemného úpalu, ktorý sme už mnohí zažili. Dokáže poriadne skaziť skvelý dojem z pobytu v prírode.

4. Čo si obliect a obuť?

  • ​Poriadne nohavice – zabudnite na džínsy alebo bavlnené šortky, ktoré sa len tvária športovo. Bavlna zadržiava vodu, ľahko ňou nasiakne a dlho schne. V horúcom počasí sa v nich budete ešte viac potiť a keď sa ochladí, vlhké oblečenie vám bude nepríjemné. Oblečte sa do pohodlných a odolných nohavíc, ktoré v ideálnom prípade možno skrátiť na šortky odzipsovaním jednej časti. Nesmú telo príliš obopínať a „dusiť“, keďže vás čaká pravdepodobne rôznorodý terén. Ideálne sú strečové pevné nohavice alebo športové pevnejšie legíny.

  • Topánky – obuv musí držať nohu na jednom mieste. V ideálnom prípade by mala byť vyššia tak, aby zakrývala aj obuv Rozlomity Sportčlenok. To zabráni potenciálnemu vytknutiu členka pri členitých terénoch. Dôležitá je hrubá gumená podrážka, ktorá tlmí nárazy. Obuv nemusí byť drahá a z kože, postačí, ak vám poskytne komfort, ochranu pred koreňmi stromov či skalami a ochranu pred vlhkom. Topánky sú pre turistu jedna z najdôležitejších vecí vo výbave. Skúsenejší turisti obľubujú aj turistické sandále.

  • Teplá bunda – v obchodných reťazcoch a športových predajniach dnes nájdete aj bundy, ktoré sú z dvoch častí – nepremokavej vonkajšej tenšej bundy a vnútornej zateplenej časti z polyestru a flisu. 

  • Nepremokavá bunda – môže byť súčasťou jedného kabáta, ale môže byť aj ďalším prvkom zabaleným v batohu. Musí však byť aj priedušná. Takáto bunda blokuje dážď a vietor a nedovoľuje, aby ste sa v nej potili a pokožka sa dusila ako v plastovom vreci.

  • Polyester, nylon a merino (jemnejšia ovčia) vlna – tieto materiály udržiavajú pot mimo pokožky tela a rýchlo schnú, takže sú ideálne na oblečenie, ktoré sa priamo dotýka kože ako nohavičky, šortky, podprsenky alebo ponožky.

  • Čiapka či klobúk so šiltom – poslúžia ako ochrana pred vlhkom a vďaka prečnievajúcemu okraju vám nebudú prekážať v očiach prípadný dážď alebo slnko.

5. Malé veci do batohu

Základ výbavy tvoria aj maličkosti, ktoré sa vždy zídu, či už vám, alebo vašim spoločníkom, prípadne nimi dokonca pomôžete aj náhodným okoloidúcim:Batohy Rozlomity Sport

  • Malý ruksak – na bežnú túru nie je nutné brať si objemný batoh so stanom, konzervami či horolezeckým výstrojom. Stačí menší batoh, ktorý odnesie všetko, čo budete počas dňa potrebovať.
  • Fľaše s vodou – na základe dĺžky výletu si vypočítajte aj množstvo potrebnej vody. Ideálne je naplánovať si aj miesta, kde si ďalšie zásoby budete môcť doplniť. Každú hodinu by ste mali vypiť aspoň 250 ml vody, no pokojne to môže byť aj viac.
  • Slnečné okuliare – slnko na horách dokáže byť nekompromisnejšie a intenzívnejšie ako pri mori. Zaobstarajte si preto kvalitné okuliare s UV filtrom, ktorý bráni 100 percent prieniku slnečných lúčov.
  • Opaľovací krém – použite krémy s čo najvyšším SPF, inak vám neľútostné lúče slnka narobia viac škody ako úžitku.
  • Niečo na zahryznutie – desiata alebo malé jedlo na posilnenie je výborným spoločníkom na túrach, najmä keď je zdravé. Pokojne si dovoľte sladké, ako sú proteínová či cereálna tyčinka, cukor vám dodá rýchlu energiu.
  • Papierové vreckovky + vrecúško na odpadky – nikdy za sebou nenechávajte v prírode nič, čo tam nepatrí. Ak neplánujete túru cez Himaláje, v našich končinách rýchlo nájdete smetný kôš, do ktorého môžete vysypať všetok nahromadený odpad. Ak patríte k priateľom prírody, zbierať môžete aj nájdený odpad cudzích ignorantov, ktorý je možné vziať a odstrániť.
  • Pár ponožiek navyše – vlhké ponožky môžu spôsobiť pľuzgiere a opuch, udržiavajte preto nohy suché.
  • Balík prvej pomoci – malá lekárnička je viac ako užitočná. Stačí, že vám ľahký krok pošramotí pľuzgier alebo škrabanec a výlet môže byť menej úsmevný. Správna výbava lekárničky však dokáže menšie problémy rýchlo vyriešiť.
  • Powerbanka - Majte vždy plne nabitý váš telefón

6. Letné túry môžu byť kratšie

Nie je žiadne hrdinstvo maximálne sa vyčerpať. Ak je priveľmi horúco, plánovanú letnú trasu skráťte. Celodenná túra je nereálnou predstavou, ktorá sa môže zmeniť na nepríjemný zážitok s negatívnym dosahom na zdravie. Ak vás počas dňa čaká horúce počasie, vyrazte zavčasu a pod slnkom strávte maximálne pol dňa. Oblečte si ľahké a vzdušné oblečenie, prijímajte veľa tekutín, nezabudnite na pokrývku hlavy a ochranný krém pred slnečným žiarením.

NAJLEPŠÍ DODÁVATEĽ PRE VAŠE ŠPORTOVÉ AKTIVITY V PRÍRODE ALE AJ V MESTE

SME S VAMI A SME TU ABY SME VÁM PORADILI PRI VÝBERE TOHO NAJLEPŠIEHO ČO POTREBUJETE