Najobľúbenejšie slovenské ferraty


3.8.2018

Nielen v Alpách či Dolomitoch si viete užiť ferratové trasy. Aj na Slovensku sú lokality, kde sa vám vyplaví adrenalín z turistiky v horskom teréne.


Ferrata, via ferrata, alebo v slovenčine zaistená cesta. Je to typ turistickej trasy v ťažko dostupnom horskom teréne, ktorá je vybavená istiacimi fixnými prvkami ako laná, stúpačky, rebríky čí lávky. V Európe sú rozšírené najmä v Alpách a Dolomitoch, no niekoľko ich nájdeme aj na Slovensku. Ich obľúbenosť rastie, keďže rastie počet fanúšikov, ktorí chcú pri turistike vyplaviť viac adrenalínu. 

Medzi ferraty (zaistené trasy) sú zaraďované i turistické trasy v Slovenskom raji, Jánošíkových dierach či v Tatrách. V našom výbere sú však novšie trasy, pri ktorých je ferratový set nevyhnutný. 









 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Martinské hole

Rok 2013. Vznik prvej skutočnej alpskej ferraty na území SR. Jej názov je Ferrata HZS (Horská záchranná služba) a vedie z okrajovej časti Martina, do rekreačného strediska Martinské hole. Ferrata HZS je jednosmerná a prechádza kaňonom, ktorý tu vytvoril Pivovarský potok.

 

Prvá časť ferraty je nenáročná (stupeň A/B), no po istej vzdialenosti sa trasa delí na dve varianty. Vpravo od križovatky sa môžete vydať ťažšou variantou s obtiažnosťou C, kým vľavo tou ľahšou (obtiažnosť B). Po prekonaní náročného terénu sa obe cesty opäť spájajú až k vrcholovému bodu.
 


Kyseľ

Roklina Kyseľ bola pre verejnosť uzavretá dlhých 40 rokov. Po ničivom požiari v roku 1976, ktorý pravdepodobne spôsobili nezodpovední turisti, totiž nebol jej prechod bezpečný. V roku 2016 sa však jedna z najkrajších roklín Slovenského raja opäť dočkala svojho otvorenia. Počas zimnej uzávery chodníka sa však v rokline objavila lákavá novinka. Ferrata.

 

Ferrata Kyseľ sa nachádza hneď pri nástupe do rovnomennej rokliny. Samozrejmosťou je jednosmerná trasa a úchvatné pohľady na najprísnejšie chránenú časť Slovenského raja. Ferrata prekonáva celkom päť vodopádov. Trasa síce nie je veľmi dlhá, no zážitok z nej vás určite nesklame. Na rozdiel od iných ferratových trás je však tá v rokline Kyseľ, spoplatnená. Peniaze zo vstupného však putujú výlučne na účely ochrany prírody, takže pre pravého turistu, by zaplatiť pár eur nemalo predstavovať žiadny problém.


Skalka

Najmladšou ferratou na Slovensku je tá v Kremnických vrchoch, neďaleko vrcholu a rovnomenného rekreačného strediska Skalka. Via Ferrata Skalka je tiež najnáročnejšou (jedna z variant) ferratou na Slovensku a lokalita, ktorá ponúka najviac ferratových trás na jednom mieste. Tu si viete otestovať okrem štandardného ferratového setu aj ďalšie časti lezeckej výbavy.

Takmer všetky ferratové trasy na Skalke začínajú prechodom cez Zostupovku (náročnosť A/B). Na jej dne už návštevníka čaká sumarizovanie vlastných síl a možností a samotný výber ďalšieho pokračovania. Na výber je totiž niekoľko variant. Trasa s názvom Výzva s náročnosťou E, je určená len pre najskúsenejších turistov a je najobtiažnejšou ferratou na Slovensku. Zúfať však nemusíte. Na svoje si prídu aj „bežní ľudia“.

Ak sa necítite na Výzvu, nevadí. Pravou stranou sa môžete vydať na trasu, ktorá sa po niekoľkých metrov delí na ďalšie dve varianty a to Komín a Trubačova veža. Obe sú pomerne rovnako obtiažne a prístupné pre bežných či skúsenejších turistov. V závere ferraty Komín sú opäť dve možnosti, ako ferratový raj opustiť.

Pár metrov od začiatku Zostupovky nájdete ešte posledné ferratové trasy, určené pre najmenších a najmenej skúsených turistov, kde si môžete predom nacvičiť svoju taktiku a preveriť vlastné možnosti. Trasa Mini má „len“ 30 metrov a nevedie ani vysoko nad zemou. Ideálna je práve na tréning a rozohriatie pred náročnejšími ferratami. Jánošíková diera je už len bonusom. Ide o puklinu v skale, ktorou vedie miniatúrna trasa. Na vstup však potrebujete čelovku a ďalšie vybavenie

NAJLEPŠÍ DODÁVATEĽ PRE VAŠE ŠPORTOVÉ AKTIVITY V PRÍRODE ALE AJ V MESTE

SME S VAMI A SME TU ABY SME VÁM PORADILI PRI VÝBERE TOHO NAJLEPŠIEHO ČO POTREBUJETE