Merino tričko, ponožky a spodná bielizeň – to najlepšie na turistiku


24.8.2022

Plánujete svoj prvý výstup na kopec alebo ste skúsený turista a zdolávate náročné horské chodníky? Správne oblečenie by malo byť za každých okolností podmienkou.


A to bez ohľadu na to či je na teplomery +20 °C alebo -25 °C. Počasie v horách je nevyspytateľné a nikdy neviete, aké vás zastihne. Platí to aj v prípade, že sa chystáte loziť po skalách alebo máte radi skialpinistické výlety. Okrem toho, že oblečenie musí spĺňať kvalitatívne parametre, musí byť aj zárukou vysokého komfortu. Počuli ste už o materiáli nazývanom merino? Prezradíme vám, prečo práve merino tričká, ponožky či bundy majú tak významný benefit.

Čo je merino?

Pojem „merino“ je známy práve v kruhu milovníkov náročných horských trekov, horolezectva, skialpinizmu, ale čoraz častejšie sa s ním zoznamujú aj bežní spotrebitelia. Merino je 100 % prírodná vlna a považuje sa za najlepšiu textíliu vôbec. Pravá merino vlna pochádza z vyšľachteného plemena oviec s rovnakým názvom, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oblastiach Nového Zélandu a Austrálie, no dnes sa rozšírili aj do iných oblastí sveta (Anglicko, Škótsko, Dánsko, USA). Pasú sa v chladnejšej mikroklíme, kde sa voľne pohybujú.

Táto ovčia vlna z prírodných vlákien má špeciálne termoregulačné vlastnosti, nezapácha, neškriabe, nežmolkuje sa a oproti klasickej vlne má vyššiu hustotu a je odolnejšia. Merino vlákno je veľmi jemné, dokonca má tenšiu štruktúru ako ľudský vlas. A aké sú jej najväčšie výhody v praxi?


Merino vlna a jej vlastnosti
Pri výrobe funkčného oblečenia je merino vlna veľmi využívaná práve kvôli jej vlastnostiam. Predovšetkým je dôležité, že z tohto materiálu je možné vyrábať takmer všetky druhy oblečenia od ponožiek až po čiapky. Merino oblečenie je vhodné ako základná vrstva, ale aj ako medzivrstva alebo horná vrstva. Ktoré cenné vlastnosti tento materiál má?

●    Termoregulácia – to, čo majú niektoré syntetické textílie má merino ako naturálnu vlastnosť. Aj pre ovce vlna funguje ako prirodzený termostat. Vďaka perfektným izolačným vlastnostiam v chladnom a vlhkom prostredí príjemne hreje a naopak v horúcom počasí chladí, nelepí sa na telo a „nehryzie“.
●    Antibakteriálny účinok – vlna merino je „živý“ prírodný materiál, ktorého vlákna obsahujú proteíny a zabraňujú usadzovaniu a množeniu baktérií. Dokáže primerane pohlcovať vlhkosť a vďaka tomu, že vlákna obsahujú lanolín, oblečenie nezapácha a je možné ho nosiť bez prania opakovane. Zároveň má aj hypoalergénne vlastnosti, takže je vhodná aj pre citlivú pokožku.
●    Odvádzanie potu – striedanie teplôt v horskom prostredí je bežné, no vďaka optimálnej vrstve oblečenia dokáže merino vlákno pot absorbovať a účinne odparovať. Vlna z oviec merino má hydrofilné vlastnosti a dokáže pohlcovať až 35 % vlhkosti a následne ju rýchlo odpariť. Napriek tomu, že vlhkosť nasaje, dokáže hriať – čo je cenné, ak sa spotíte, ale tiež keď zmoknete. Zároveň sa merino nelepí na pokožku.
●    Jemnosť a priedušnosť – materiál má veľmi hustú štruktúru, napriek tomu dokáže vlna veľmi účinne dýchať. Vlna neškriabe, pretože vlákna sú veľmi jemné a hrubé 15 až 25 mikrometrov. Vlákna sa tak príjemne pri kontakte s pokožkou ohýbajú.

●     Ohňuvzdornosť a elasticita – prirodzene oproti syntetike vlna horí pri vyšších teplotách a netaví sa ako umelé vlákna. Výhodou merina je aj elasticita. Vlákna sú pružné a menej krčivé.

Merino termoprádlo – skvelá základná vrstva
Termoprádlo z vlny merino je obľúbené práve vďaka vyššie avizovaným vlastnostiam. Predovšetkým ide o termoregulačné vlastnosti. Termoprádlo z tejto vlny je skvelou základnou vrstvou, pretože sa nelepí na pokožkou, neškriabe, eliminuje zápach a za každých podmienok dokáže telu vytvárať ideálne teplotné podmienky. V prípade termoprádla či spodnej bielizne je pomerne časté, že okrem merino vlny obsahuje aj syntetické zložky, pričom však je zámerom len zvýšenie odolnosti oblečenia.

Merino tričká a bundy
Či ide o jednodňovú túru v lete, náročnejší viacdňový trek v zimnom období alebo sa možno chystáte zdolať skalnú stenu, počasie by vás nemalo zaskočiť. Merino tričká ponúkajú veľmi vysoký komfort a sú vhodné za každých okolností. Vďaka tomu, že merino odbúrava baktérie a má antibakteriálne účinky, tričká sú vhodné aj na viacdňové použitie, pričom nezapáchajú. Vhodné sú ako základná vrstva, ale takisto na samostatné nosenie. Čo sa týka búnd a merina, vlákno sa používa najčastejšie ako vnútorná výstelka spolu so syntetickými materiálmi, aby bola zabezpečená dokonalá tepelná izolácia. Odporúča sa tiež kombinácia kvalitnej priedušnej bundy a merino trička.

Merino ponožky
Vlna merino sa frekventovane používa aj ako zložka v prípade kvalitných turistických ponožiek. Výhodou je vysoká elasticita, príjemné polstrovanie a taktiež vynikajúca schopnosť odvádzania vlhkosti. Takisto v topánkach eliminujú tvorbu zápachu z rozkladu mikróbov a potu. V chladnejšom období poskytujú vynikajúce izolačné vlastnosti. Zabúdať netreba ani na správnu turistickú obuv, ktorej výber netreba podceniť a v rámci komfortu a bezpečnosti ide o ten najdôležitejší prvok výbavy turistu, horolezca alebo skialpinistu. Výber najlepších turistických topánok nájdete na stránke recenzného portálu Testmagazin.sk.

 

 

Najlepší dodávateľ pre Vaše športové aktivity v prírode ale aj v meste

Sme s Vami a sme tu aby sme Vám poradili pri výbere toho najlepšieho čo potrebujete

Viac