Ako si vybrať batoh


25.4.2018

Plánujete kúpu nového batoha a máte problém sa zorientovať či vybrať si zo širokej ponuky?  Týmto článkom chceme prispieť k správnemu výberu a rozuzleniu Vašej dilemy.


Prvý a neodškriepiteľný fakt, ktorý platí bez výnimky pri všetkých batohoch je, že ich treba nosiť. Začnite teda tým, že vytriedite veci, ktoré ste síce stále nosili, ale málokedy použili.  Postupným tréningom sa dá posunúť od 65 L batoha k 35 litrovému a človeku nič nechýba.  Je teda veľmi dôležité začať pomenovaním svojich potrieb a odhadnúť správnu litráž. 

Vo všeobecnosti platí pri všetkých typoch, že batoh musí spĺňať určitú úroveň univerzálnosti. Veľmi vhodné sú batohy, ktoré sa dajú po bokoch stiahnuť a teda zmenšiť.   V praxi  to znamená, že ak z batoha vytiahnete bundu, alebo zjete obed, jeho tvar sa prispôsobí novému objemu a zvyšné veci v ňom neposkakujú zo strany na stranu pri každom vašom kroku. Dobre padne aj predĺžený komín, ktorý však najlepšie využijete spolu s pohyblivým vrchlíkom. Takýto batoh Vám poslúži rovnako dobre pri jednodňovke, ako aj na víkendový výlet so spacákom.

V zásade môžeme batohy rozdeliť  na turistické, lezecké a skialpové.

V prípade, že ste zástancom krátkych, jednodňových výletov, neoplatí sa vám investovať do technického batoha, ktorého špecifické popruhy a rôzne funkcionality pravdepodobne nikdy nevyužijete, zato ich budete stále nosiť.

Za pozornosť stoja aj modely s odvetranými chrbtami, ktorých ventilačná funkcia výrazne prispieva ku komfortu ich používania.  Pozor by si ale mali dať turisti so zvýšenou citlivosťou na prievan.  Vo vyšších polohách stačí aj v lete zájsť do tieňa a teplota vzduchu výrazne klesá. Ak teda viete, že Váš chrbát zle znáša prievan, menej je vo vašom prípade viac.

Ako zástupcu uvediem MAMMUT CREON TOUR. Tento model sa vyrába vo viacerých veľkostiach a farbách. Dokonca je dostupný v dámskej verzii, kde má o niečo skrátený chrbtový systém.

Keď už  sme teda poturistikovali, poďme troška zaliezť.

Lezecké batohy

Pri  lezeckých batohoch je dobré zamerať sa na ich variabilitu a hmotnosť.  Začnime teda typickým zástupcom batoha do steny, napr. MAMMUT TRION LIGHT.

Tento batoh môžete odľahčiť o výstuhy, vrchlík, dokonca aj o zapínací popruh. Je vyrobený z ľahkých materiálov, nie je na ňom nič navyše a zároveň na ňom nič nechýba. Je možné ho podľa potreby zväčšiť, zmenšiť, dokonca nechýbajú ani popruhy na skialpové lyže.

Obzvlášť by som sa zastavil, pri pútkach na zbrane. V prípade, že používate moderné nekompromisne zahnuté lezecké cepíny s ergonomickými rúčkami, s klasickými pútkami na spodku batoha si už nevystačíte. Zložitejší tvar cepínu cez klasické pútko prepcháte len veľmi ťažko, ak vôbec. V takom prípade je práve Trion so svojim systémom uchytenia zbraní, alebo niektorý z jeho kolegov, ten správny parťák pre Vás. Vhodnou pridanou hodnotou sú aj pútka na lezecký materiál na bedrovom páse.

Pokiaľ vec pojmete o niečo expedičnejšie, máme pre vás samozrejme pár riešení s väčším objemom.

Ak je vám namiesto predných hrotov mačiek príjemnejší pohyb na lyžiach, poďme sa pozrieť do ďalšej kategórie.

Skialpové batohy

Skialpové batohy sa od ostatných odlišujú popruhmi na upnutie lyží, alebo snowboardu. V prípade lyží je tu možnosť upnúť lyže spolu na prednej časti batoha, alebo jednotlivo po stranách. Niektoré modely sú vybavené oboma spôsobmi. Štandarde nechýba ani komora na lavínovú výstroj. Batohy firmy Mammut sú špecifické  patentovanými zipsami, na ktoré sa môžete spoľahnúť aj pri silných mrazoch.

V závislosti od modelu ktorý si vyberiete, môžete na našich batohoch nájsť špecifické vychytávky od priečinku na okuliare, držiaky prilieb až po zipsy na chrbtovej časti batoha.

Samostatnou kategóriou sú skialpové a freeride batohy s airbagom.  Pokiaľ sa pohybujete v lavínovom teréne, je na mieste zvážiť aj túto možnosť.Pre jasnejšiu predstavu o fungovaní airbagového batoha si môžete pozrieť promovideo od firmy Mammut.

 K airbagovým batohom vieme samozrejme zabezpečiť aj kartuše a ich prípadnú výmenu.

Veríme, že sa nám podarilo vám aspoň čiastočne pomôcť  zorientovať sa v ponuke. V prípade záujmu neváhajte navštíviť  náš e shop, alebo kamennú predajňu, kde Vám všetko radi ukážeme a vysvetlíme. Veríme, že spoločne nájdeme ten pravý kus pre Váš chrbát.

 

NAJLEPŠÍ DODÁVATEĽ PRE VAŠE ŠPORTOVÉ AKTIVITY V PRÍRODE ALE AJ V MESTE

SME S VAMI A SME TU ABY SME VÁM PORADILI PRI VÝBERE TOHO NAJLEPŠIEHO ČO POTREBUJETE