Ako sa obliect na zimnu turistiku


15.1.2021

Chystáte sa na túru po snehu? Uvažujete, že by ste sa dali na pravidelnú zimnú turistiku? Výborný nápad. Venujte však zvýšenú pozornosť ochrane svojho zdravia.


Príprava na zimnú turistiku začína výberom správneho oblečenia



 

 

Chystáte sa na túru po snehu? Uvažujete, že by ste sa dali na pravidelnú zimnú turistiku? Výborný nápad. Venujte však zvýšenú pozornosť ochrane svojho zdravia, začnite s tým, že si kúpite kvalitné oblečenie, ktoré je vhodné do snehu a chladného počasia, ale aj dostatočne pohodlné na náročnejší fyzický výkon.
 

 


Zimná turistika môže obsahovať všetko, čo od dobrodružného výletu očakávate, ak ju prispôsobíte svojim požiadavkám. Je jedno, či sa na cestu vyberiete s rodinou alebo sa rozhodnete pre samotársky únik pred problémami bežného života. Domov sa vrátite nabití pozitívnou energiou, s príjemnou svalovicou a čistou hlavou.
Ak doteraz ste neboli veľkým fanúšikom zimnej turistiky, v budúcnosti sa to môže zmeniť. Hneď na začiatku by ste mali vedieť, že má niekoľko výhod:
●    časová flexibilita, môže trvať len pár hodín, ale aj niekoľko dní,
●    finančná nenáročnosť, veď príroda je všade okolo nás,
●    zdravotné benefity (posilňuje imunitu, znižuje následky stresu, reguluje hladinu cholesterolu, spomaľuje proces starnutia kostí, pomáha bojovať s nespavosťou, depresiou, nadváhou atď.).

 

 


Navyše ponúka niečo pre každého. Ak ste fanúšik športu, rátajte s tým, že už aj po pár-hodinovej zimnej túre budete mať podobné pocity ako po náročnom tréningu. Ak milujete krásne miesta a o svoje cestovateľské zážitky sa radi podelíte aj na sociálnych sieťach, fotogenická zasnežená krajina a líca vyštípané od zimy vám určite spravia obrovskú radosť. Stále väčšej popularite sa tešia fotky z vtáčej perspektívy, stačí len využiť technologické vymoženosti dnešnej doby a kúpiť si dron s kamerou. Nebudú sklamaní ani tí, ktorí chcú potešiť tých najmenších členov rodiny. Zvoľte nejakú nenáročnú trasu, svoje ratolesti oblečte teplo, zbaľte si termosku s teplým čajom a môžete vyraziť.
 


Bez správnej obuvi ani na krok


Výber turistických topánok vhodných aj do chladnejšieho počasia je alfa a omega prípravy na objavovanie zimnej krajiny. Vaše nohy by vždy mali byť v teple a suchu. Preto, logicky, hľadajte obuv, ktorá je vodeodolná a zateplená. Vnútro kvalitných zimných turistických topánok je vyrobené z materiálu, ktorý vaše nohy udrží v teple aj tak, že daná obuv nie je príliš hrubá a ťažká. Na ľahšie zimné prechádzky sa perfektne hodí tenšia podšívka, ale ak sa chystáte na dlhšie trasy a mrazivý terén, pokojne zvoľte topánky s trochu hrubšou podšívkou.
Ak si kúpite naozaj kvalitnú obuv, v miernejšom počasí nebudete potrebovať hrubé ponožky. Napriek tomu, turistické topánky si treba vybrať tak, aby sa v prípade potreby do nich zmestila aj ďalšia vrstva. No určite sa vyhnite tomu, aby boli nadmernej veľkosti. Mohli by byť tak nepohodlné, navyše sneh alebo dážď by sa do nich dostal zvrchu veľmi ľahko. Ale proti tejto nepríjemnosti sa viete poistiť aj nepremokavými návlekmi.

 


Dresscode turistu: vrstvenie


Počas túry sa nebudete cítiť stále rovnako. Pri intenzívnejšom šliapaní vám bude teplo, ale ihneď, ako sa zastavíte, pocítite ostré zuby zimy. Aby ste sa týmto zmenám vedeli pohotovo prispôsobiť, oblečte si niekoľko vrstiev.
Poznáme 3 základné vrstvy, každá jedna má dôležitú funkciu. Ak niektorú vynecháte, môžete narušiť funkciu tohto „cibuľového systému“.


1. vrstva oblečenia: spodné nohavice, ponožky, tričko alebo tielko
Základná vrstva by mala byť priliehavá, ako keby bola vašou druhou kožou. Mala by odvádzať vlhkosť rýchlo a účinne, aby vaše telo ostalo suché. To však dokážu len niektoré materiály, napríklad merino, polyester alebo polyamid. Tieto kúsky môžete nájsť aj v položke „funkčné oblečenie“.


2. vrstva oblečenia: mikina/bunda
Funkcia druhej vrstvy spočíva v izolácii. Mala by odvádzať vlhkosť z prvej vrstvy tak, aby udržiavala teplotu (izolovala). Ideálnym materiálom je tzv. flís (fleece).


3. vrstva oblečenia
Zohráva kľúčovú úlohu v celom systéme, aj keď bez ostatných vrstiev by samozrejme nebola dostačujúca. Druhú, teda izolačnú vrstvu musí udržiavať suchú, aby sa zabránilo nežiaducemu úniku tepla v dôsledku hromadenia vlhkosti (potu). Zároveň by mala byť aj vodotesná a oderuvzdorná. Ide o kúsky oblečenia z materiálu s membránou, povrchovou úpravou alebo aspoň s vodoodpudivou úpravou.

 


Počúvajte signály tela


Nespoliehajte sa iba na teplé oblečenie. Ľudský organizmus je zázračný systém, ktorý neustále vysiela nejaké signály o tom, v akom stave sa práve nachádza. Pri teplotách pod bodom mrazu musí telo veľmi tvrdo pracovať na tom, aby dokázalo vyprodukovať dostatok tepla. V opačnom prípade môže dôjsť k nachladnutiu, v tých najhorších prípadoch aj zamrznutiu. Zvýšenú ochranu vyžadujú prsty na rukách, nohách, uši a nos. Medzi prvé varovné príznaky patrí znecitlivenie, zbelenie alebo brnenie postihnutej časti tela. Ak sa tieto príznaky objavia aj napriek tomu, že máte čiapku, šál a rukavice, okamžite ukončite svoj pobyt vonku a presuňte sa na teplé miesto. To isté platí aj vtedy, ak sa vám ťažšie dýcha.
 


Beh a rýchla chôdza v zime


Možno, že máte vynikajúcu kondíciu a turistiku v rovnom teréne vnímate iba ako ľahkú prechádzku. Pokiaľ potrebujete niečo intenzívnejšie, vaše športové potreby by mohol uspokojiť beh alebo rýchla chôdza v snehu. Keď s týmto typom fyzickej aktivity nemáte žiadne skúsenosti, odporúčame vám počkať na trochu lepšie počasie. Ale pokiaľ beh je už niekoľko mesiacov intenzívnou súčasťou vášho života a vonku nie je chladnejšie ako -10 °C, tak dajte tomu šancu. Rodinné preteky (ak nemáte malé deti) môžu byť krásnou bodkou za dňom strávenom v zimnej prírode. To, čo je naozaj dôležité, a to aj pre skúsených bežcov, je ochrana zdravia (aj) teplým odevom.
 


Predtým, než si dáte do tela v zasneženej krajine v teplote pod 0 °C, zabezpečte si nasledovné kusy oblečenia:


●    nepremokavá obuv, ktorú by ste mali ošetriť impegračným sprejom a môžete ju doplniť aj o protišmykové návleky,
●    teplé, ideálne lyžiarske ponožky alebo podkolienky, ktoré chránia aj lýtka, nielen kotníky,
●    dlhé bežecké nohavice,
●    tričko s dlhým rukávom z merino vlny alebo polyesteru, keďže tielko alebo tričko, respektíve športová podprsenka u dám stačiť nebude,
●    softshell bunda,
●    zimné rukavice,
●    ľahká čiapka, ktorá chráni aj pred vetrom, ale je z priedušného materiálu,
●    šál alebo šatka, nielen na krk, ale v prípade potreby aj na ústa,
●    čelovka alebo reflexné oblečenie, ak sa do terénu vyberiete poobede.

 


Zásady výberu správneho odevu na zimný beh alebo rýchlu chôdzu sa v niektorých bodoch líšia vtedy, ak sa teplota pohybuje nad 0 °C. Vrstvenie je dôležité aj v tomto prípade, ale strednú vrstvu môžete vynechať. Pokiaľ je naozaj teplo a slnečno, možno vám pod bundou bude stačiť aj tričko s krátkym rukávom z materiálu, ktorý odvádza vlhkosť. Vetrovka alebo bunda nemusí byť veľmi hrubá, už len minimálne preto, aby vám nezavádzala, keď si ju vyzlečiete. Ale dbajte na to, aby bola nepremokavá. Namiesto čiapky siahnite radšej po čelenke. Bavlnené ponožky vás môžu sklamať, ak vstúpite do kaluže, pretože absorbujú vodu.
 


Ochrana zdravia nespočíva iba v teplom oblečení. Podobne ako v lete, aj počas zimy bývajú slnečné lúče agresívne, najmä v horách. Natrite sa krémom s vysokým ochranným faktorom, nezabudnite ani na balzam na pery. Rozcvička je dôležitá v každom ročnom období, no v zime má asi ešte podstatnejšiu funkciu. V chladnom počasí sú svaly stuhnuté, na rozohriatie a dosiahnutie tzv. pracovnej teploty potrebujú dlhší čas.

Zdroj fotiek: freepik.com

 

 

NAJLEPŠÍ DODÁVATEĽ PRE VAŠE ŠPORTOVÉ AKTIVITY V PRÍRODE ALE AJ V MESTE

SME S VAMI A SME TU ABY SME VÁM PORADILI PRI VÝBERE TOHO NAJLEPŠIEHO ČO POTREBUJETE