5 vecí, na ktoré v zime na horách nesmiete zabúdať


31.1.2022

Všetci milovníci turistiky sa zhodnú na tom, že zima na horách je síce krásna, no neúprosná. Hory netreba podceňovať nikdy, obzvlášť nie počas zimného obdobia, kedy je cesta za zasneženými panorámami častokrát pretkaná nejedným rizikom.


 

Zimná turistika kladie úplne odlišné nároky na bezpečnosť a nevyhnutné vybavenie než tá letná. Poznáte však všetky jej zákonitosti? Je vaša výbava postačujúca? Pripomeňte si s nami 5 základných vecí, na ktoré je potrebné myslieť pred výpravou do zasnežených kopcov našej čarovnej krajiny.

1. Vhodné počasie

Od počasia sa odvíja takmer všetko, cez výber trasy až po potrebnú výbavu. Predpoveď počasia je potrebné sledovať priebežne na relevantných portáloch, ktoré vám napovedia, ako sa na turistiku pripraviť. Spoľahlivé informácie poskytne stránka SHMÚ, pričom najpresnejšie informácie o zrážkach, oblačnosti a rýchlosti vetra získate na základe meteogramu do 3 dní (model Aladin). Počasie pre konkrétne miesto podľa zadaných súradníc vám prezradí meteoblue, čo sa vám zíde napríklad pri plánovaní návštev horských chát. Nezabudnite však na možnosť náhlej zmeny počasia, ku ktorým dochádza najčastejšie okolo obeda. Vyraziť na túru je preto najlepšie už počas skorých ranných hodín, kedy sa vám naskytnú dych berúce scenérie vychádzajúceho slnka, navyše sa vyhnete spomínaným obedným výkyvom počasia.

Vhodné počasie

2.Kvalitná výbava

Investovať do kvalitnej turistickej výbavy, ktorá vás nesklame sa oplatí vždy. Turistika v zime býva nevyspytateľná a z krásneho slnečného dňa sa razom môže stať nepríjemná snehová metelica. Záležať si preto dajte nielen na správnom vrstvenie oblečenia a výbere dobre izolovanej a pevnej obuvi, ale aj doplnkoch, ktoré v zimnej výbave nesmú chýbať. Práve nedostatočná a zlá výbava je v horskom prostredí častou príčinou vzniku nehôd. Na menej náročné turistické trasy vám postačia protišmykové návleky (nesmeky), ktoré sú povinnou súčasťou batohu pri každom type výletu do hôr. Náročnejšie turistické trasy sa však nezaobídu bez mačiek a paličiek šetriacich kolená pri zostupe. Paličky vám okrem ochrany poslúžia aj ako podpera pri klzkom a zložitom teréne. A ešte jedna vec – predtým, než sa s nesmekmi, mačkami a paličkami vyberiete na túru, viackrát si chôdzu s nimi precvičte. Nie vždy je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.
Nevyhnutné poistenie

 

 

3.Dobrá spoločnosť
Turistika osamote má síce svoje čaro, vydať sa však na vlastnú päsť do zasnežených končiarov neodporúčame ani tým najskúsenejším turistom. Do hôr je najlepšie ísť s partiou známych na rovnakej úrovni, čo sa týka skúseností, ako aj humoru. Dôležitou súčasťou výbavy je predsa, ako v lete, tak aj v zime, dobrá nálada. Na turistiku si so sebou nezabudnite vziať dostatok vody a jedla. Nemalo by chýbať ovocie či low carb desiata, ktorá dobre zasýti a dodá vám energiu.

4.Nevyhnutné poistenie
Zabudnúť nesmiete ani na poistenie, ktoré výprave dodá potrebnú istotu. Krátkodobé poistenie na hory je dnes možné vybaviť prostredníctvom pár klikov aj online, čo odporúčame najmä vtedy, ak je pre vás výlet do hôr menej častou aktivitou. Pravidelní turisti vedia, aké je poistenie dôležité, preto sa radšej spoliehajú na dlhodobé poistky.

protišmykové návleky (nesmeky)

 

 

5.Dôležité kontakty
Ešte predtým, než sa na túru vyberiete, je potrebné oznámiť niekomu cieľ vašej cesty a predpokladaný návrat domov. Ak noc strávite na horskej chate, zapíšte sa do knihy túr. V prípade, že sa počas turistiky predsa len nevyhnete nebezpečenstvu, ktoré ohrozí vás alebo niekoho vo vašom okolí, nikdy nezabudnite na dôležité kontakty, medzi ktoré radíme:

Horská záchranná služba, t.č.: 18300
Vrtuľníková záchranná zdravotná služba, t.č.: 18155
Tiesňová linka, t.č.: 112

Rešpekt pred horami priznávajú aj tí najlepší svetoví horolezci. Je to práve rešpekt, ktorý delí preživších od tých, ktorí horám žiaľ podľahli. Myslite preto na minimalizáciu rizika a snažte sa nepreceňovať. Prajeme vám, nech sú pre vás zimné hory nekonečným zdrojom zážitkov, nie nebezpečných situácií.

Najlepší dodávateľ pre Vaše športové aktivity v prírode ale aj v meste

Sme s Vami a sme tu aby sme Vám poradili pri výbere toho najlepšieho čo potrebujete

Viac