5 tipov za ferratovým dobrodružstvom


20.7.2022

Poriadna dávka adrenalínu, očarujúce výhľady a nespočetné množstvo zážitkov, ktoré na klasických turistických chodníkoch nenazbierate – to všetko ponúkajú via ferraty


Neopomenuteľnou stránkou týchto istených lezeckých stien v horách je aj ich náročnosť, ktorú len tak niekde nemáte možnosť zažiť. Ferraty sú rozšírené najmä v Dolomitoch a Alpách, ak vás však tento adrenalín láka, nemusíte za ním chodiť až tak ďaleko. Na Slovensku nájdete 5 krásnych ferratových trás, ktoré si vás svojimi výhľadmi na okolitú slovenskú prírodu iste získajú. Poďme si ich spoločne predstaviť.

1. Via ferrata Dve veže
Tento ferratový park nachádzajúci sa v srdci Liptova v obci Liptovské Revúce ponúka 9 trás, navzájom sa odlišujúcich mierou náročnosti na stupnici B až D. Dve veže sú vlastne lanovými mostami prepojené skalné veže, pričom trasy dosahujú nadmorskú výšku približne 800 m. Dosiahnutie najvyššieho bodu ferraty ponúka majestátne výhľady na vrchy Nízkych Tatier (Končitá, Malý Zvolen, Čierna Hora), Veľkej Fatry (Krížna, Frčkov) ako aj na Národné parky Veľká Fatra a Nízke Tatry, ktoré oddeľuje rieka Revúca. Súčasťou ferraty je aj náučný chodník plný zaujímavostí o miestnej faune a flóre, lesníctve a odporúčaní pre pohyb na ferrate. Náučný chodník s ferratou sa môžu využívať v období od 15. júna, pričom pohyb na nich je dovolený počas dňa od hodiny po východe slnka do hodiny pred západom slnka.

2. Via ferraty Skalka pri Kremnici
Obľúbená Skalka patrí právom k našim najatraktívnejším ferratám na Slovensku. Verejnosť víta už šiesty rok, pričom dnes ponúka na výber 3 možnosti trás od najmenej náročných až po tie najnáročnejšie. Najznámejším lákadlom je 78 metrov dlhý visutý most, ktorý je súčasťou najnáročnejšej trasy s názvom Komín. Zaujímavosťou nezaostáva ani visutá presklená lávka na trase F s výhľadom na sever Kremnických vrchov a Turčiansku kotlinu. Skalka ponúka trasu aj pre ostrieľaných lezcov s príznačným názvom Výzva, ide o najnáročnejšiu ferratu na celom Slovensku. Novinkou je ferratový svet s trasami prepojenými rôznymi technickými prvkami, ako sú vtáčie hniezda, kyvadlo, kladina, lanové mosty a iné. Tí najmenší sa zas do sýtosti zabavia v detskom raji, ktorý v Skalke nájdete tiež.

3. Via ferrata Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách
Za prvou vysokohorskou ferratou stojí Klub slovenských turistov, ktorý ju plánoval postaviť na Prednom Solisku. Pôvodný plán nevyšiel a my ju tak od minulého leta môžeme využiť ako alternatívu k tradičným reťaziam na trase vedúcej do Priečneho sedla. Táto jednosmerná ferrata kopíruje trasu z Malej Studenej doliny od Téryho chaty do Veľkej Studenej doliny ku Zbojníckej chate. Vďaka hustému rozloženiu kramlí je svojou náročnosťou zaraďovaná do kategórie A až B, ide tak o menej náročnú ferratu. Najobľúbenejším bodom tejto trasy je veľmi fotogenická lavička, ktorú nájdete osadenú v skale takmer na vrchole ferraty. Okrem príjemného oddychu ponúka možnosť zachytiť dychberúci pohľad do doliny rozprestierajúcej sa pod vami.

4. Via ferrata Kyseľ v Slovenskom raji
Túto náročnú ferratu v malebnom Slovenskom raji netreba podceňovať. Nachádza sa v azda najkrajšej tiesňave Slovenského raja, v tiesňave Kyseľ, čo naznačuje jej neprekonateľne krásne scenérie. Trasa bola dlhé roky turistom neprístupná, toto tabu sa však v roku 2016 prelomilo. Nástup na ferratu začína v obci Čingov a pokračuje krásnym skalným prostredím. Pripravte sa na 4 až 6 hodín v teréne, odmenou vám bude 5 očarujúcich vodopádov, ktoré miniete. Najkrajšími miestami v celej rokline je Barikádový vodopád, Kaplnkový vodopád, vodopád v Temnici a veľkolepý Obrovský vodopád. Ferrata Kyseľ býva otvorená od 15. júna do 31. októbra.

5. Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre
Ferrata nachádzajúca sa v Martinských holiach je prvou zaistenou cestou na Slovensku. Ide o dielo Horskej záchrannej služby, ktorá ju zároveň neustále zdokonaľuje. Jej trasa vás prevedie nádhernou scenériou Malej Fatry vedúcou popri kaskádach tamojšieho horského potoka. Nájdete na nej istiace laná, stupačky a rebríky otvorené celoročne. Tešiť sa tak môžete na približne 4 hodinovú, 12 km dlhú trasu plnú adrenalínu a dobrodružstva s obtiažnosťou B až C.

Bez ohľadu na to, akú náročnosť zvolenej trasy si vyberiete, pri výstupe na ferraty nemôžete zabudnúť na špeciálnu horolezeckú výstroj. Bez nej by ste riskovali nielen svoje zdravie, ale aj nemalú pokutu, ktorá by vám hrozila. K povinnej výstroji ferratistu patrí prilba, sedák a tlmič pádov. V našej ponuke nájdete aj hotove ferratové sety, ktoré vám výber jednotlivých prvkov uľahčia. Zabudnúť by ste nemali ani na pevnú obuv, kvalitné turistické ponožky, ferratové rukavice, a lekárničku. Po doplnení vašej výbavy sa spoločne vidíme na jednej z našich krásnych ferrát!

 

Najlepší dodávateľ pre Vaše športové aktivity v prírode ale aj v meste

Sme s Vami a sme tu aby sme Vám poradili pri výbere toho najlepšieho čo potrebujete

Viac